dissabte, 9 de maig del 2020

El cicle víric



EL CICLE VÍRIC o REPLICACIÓ VIRAL

`
El procés de replicació viral pot durar entre 20 i 60 minuts pel que fa als virus bacterians (bacteriòfags), i entre 8 i 40 hores per a la majoria de virus animals. La replicació dels virus animals té lloc dins d'una cèl.lula hoste i el nombre de virions alliberats pot anar des de ben pocs fins a varis milers.

En el cicle de replicació d’un virus es distingeixen dos períodes: un període inactiu extracel·lular i un període infectiu intracel·lular.
En el període extracel·lular les partícules víriques no presenten cap tipus d’activitat metabòlica ni reproductiva, són totalment inerts. Durant aquesta fase poden ser fàcilment destruïts per agents físics, com les elevades temperatures, detergents, productes químics com el lleixiu... 
En el període intracel.lular el virus haurà de realitzar un conjunt de fases per a la seva replicació.

A continuació, teniu l'enllaç del video amb la presentació de les fases del cicle víric.




Elaboració pròpia




ALTERNATIVES AL PROCÈS DE REPLICACIÓ: 


Període de latència| Infecta cèl.lules eucariotes.
​Els provirus poden inserir el seu genoma dins la cèl.lula hoste i aquest es replica junt amb el material genètic de la cèl·lula. 
O pot ser que el genoma víric no s'integra en el genoma cel.lular.

Transformació| Infecta a cèl.lules animals.
Virus oncogènics que infecten convertint una cèl.lula en tumoral.

Cicle Lític| Agents infecciosos.

Els bacteriòfags poden portar informació per produir enzims que destrueixen la paret cel·lular: la cèl·lula mor i els fags (centenars o milers) queden lliures tots alhora. 

Cicle Lisogènic| Virus atenuants.
Alguns bacteriòfags integren el seu DNA al del bacteri formant el pròfag, que es transmetrà com un gen més a les cèl·lules filles. Determinats canvis de l’ambient (temperatura, radiació, altres virus,...) poden provocar que el pròfag s’activi, s’alliberi del genoma bacterià i entri en un cicle lític.

    Font: blog biologia-geologia.com

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada