ELS LLEVATS
CARACTERÍSTIQUES GENERALS
Els llevats són organismes unicel·lulars, eucariotes i heteròtrofs, amb un únic nucli. Presenten un genoma molt més petit que altres cèl·lules eucariotes. La seva mida, molt variable, generalment és superior a la dels bacteris. Presenten una gran diversitat de formes: esfèriques, ovalades , cilíndriques.
REPRODUCCIÓ dels LLEVATS
Es reprodueixen de forma asexual per gemmació o divisió transversal, en condicions favorables, o de forma sexual per producció d’espores (ascòspores) en condicions desfavorables com la falta de nutrients.
Durant la gemmació es forma a la superfície cel·lular una protuberància (gemma) que creix i es separa de la cèl·lula mare, convertint-se en un nou llevat. En alguns casos, les gemmes es mantenen unides a la cèl·lula mare i formen una cadena de cèl·lules anomenada pseudohifa.
TÈCNIQUES DE CULTIU I IDENTIFICACIÓ
Els llevats formen colònies semblants a les dels bacteris, també comparteixen amb ells (bacteris) la simplicitat i la rapidesa per al seu creixement.
- Poden créixer en medis de cultiu sòlids i líquids.
- L’agar de Sabouraud i l'extracte de malta són els més utilitzats per al seu cultiu.
- Les plaques s’incuben durant 2-3 dies a una Tª de 20-30ºC.
- Poc exigents en quant al pH del medi, tot i que creixen millor a pH àcids.
- Tinció simple amb blau de metilè o tinció de gram (com grampositius) per a l’observació microscòpica.
- Sistema ràpid d’identificació de llevats: galeries de proves bioquímiques per a la identificació en funció de la capacitat per utilitzar determinats sucres.
Observació en fresc (llevats vius) per microscòpia òptica per contrast Nomarsky
d'una soca de Saccharomyces cerevisiae, patentada, que s'utilitza per fer vi Albariño.
Foto: cedida per a l'exposició por Dr. A.V. Carrascosa. Instituto de Investigación
en Ciencias de la Alimentación CIAL (CSIC-UAM)
Imatge de Bob Blaylock - Treball propi.