dimarts, 19 de maig del 2020

Introducció als fongs

Els Fongs

El regne dels fongs està compost per un gran grup d'organismes eucariotes amb característiques molt diverses, poden ser microorganismes unicel·lulars (protòfits), com els llevats, o pluricel·lular (tal·lòfits), com les floridures i els bolets.

Els fongs pluricel·lulars estan constituïts per filaments de cèl·lules anomenades hifes. El conjunt d'hifes s'anomena miceli. Constitueixen el cos vegetatiu del fong.


El cicle de vida d'un fong

Font: https://biolulia.wordpress.com



La cèl·lula del fong té nucli diferenciat i la característica de que sol estar recoberta per una paret de cel·lular composta de quitina, manans i glucans (polisacàrids).
No presenten cloroplast, ni pigments fotosintetics, motiu pel qual no realitzen la fotosintesi.
Són organismes quimioorganoheteròtrofs: fan servir compostos orgànics com a font de carboni i energía.

La majoria solen ser aerobis, tot i que alguns llevats són anaerobis facultatius i poden obtenir l'energia per fermentació, com en la producció d'etanol a partir de glucosa. També existeixen fongs anaerobis estrictes.

Obtenen els nutrients per absorció, prèvia digestió extracel·lular per secreció d'enzims, sent grans descomponedors de matèria orgànica. Poden ser:
  • Sapròfits: Es nodreixen de matèria orgànica en descomposició o descomposta. La majoria de fongs són sapròfits.
  • Paràsits: S'alimenten de la matèria orgànica d'organismes vius. Responsables de les micosis en plantes, animals i humans.
  • Simbionts: Es nodreixen de la matèria orgànica produïda per altres organismes vius als quals viuen associats beneficiant-se mútuament; són simbiòtics mutualistes, com és el cas del liquen (entre un fong i una alga) i les micorizes (entre un fong i les arrels d'una planta).


Els fongs són vitals per a l'ecosistema, ja que tenen un paper ecològic essencial en el cicle de la matèria i l'energia.

La ciència que estudia els fongs és la Micologia.

Des de l´antiguitat els humans n'hem fet ús com a aliment, com és el cas del Rovelló i la Tòfona, i en l'elaboració de productes alimentaris, com el pa. Actualment són de gran importància per la indústria alimentària i farmacèutica, ja que duen a terme processos com la fermentació (vi, cervesa...) i la producció de metabòlits secundaris; un dels casos més coneguts és la penicil·lina sintetitzada per fongs de la família Penicillium i utilitzada encara avui en dia com a antibiòtic. 

Tot i així, els fongs també tenen efectes perjudicials, ja que son els responsables de moltes malalties infeccioses (micosis) de plantes, animals i humans. Moltes espècies produeixen mico-toxines; com ara alcaloides i policètids, que són tòxiques per als animals, incloent-hi els humans. També són responsables de  causar grans pèrdues en el món agrari o ramader; degudes a malalties dels conreus o la putrefacció d'aliments poden tenir un gran impacte sobre el subministrament d'aliments i les economies locals.

Les infeccions causades per fongs són les micosis, produïdes tant en humans com a plantes i animals.
Són molt importants en l'àmbit clínic. 


Per a més informació sobre Fongs:

Micotoxines: